Zetadvies
Algemeen
Bij Tante Keet hebben we bij elke thee een zetadvies geschreven. Dit is bedoeld als indicatie. Het internet staat vol met adviezen rondom het zetten van thee en de verschillende ' adviseurs' spreken elkaar ook nog wel eens tegen. Toch zijn er een aantal handige richtlijnen voor het zetten van een goede kop thee. Die zullen we hieronder voor je opnoemen. Bedenk wel dat je ' heel ver kunt gaan' als je een echt lekkere pot wil zetten. Sommige tips zijn daarom wel voor de echte theesommeliers. Pak er daarom uit wat voor jou werkt en experimenteer vooral ook zelf!
Optimale temperatuur om de thee te zetten
Het aantal grammen voor een kopje thee
De tijd die de thee kan trekken
We beginnen op met een algemeen zetadvies en dat is eigenlijk meteen een heel lastig omdat het per thee ontzettend verschilt. Toch kunnen we een paar algemene adviezen geven:
- Als er 'hard water' uit jouw kraan komt, dan is dat minder geschikt voor het zetten van thee. Kook het water zo'n drie minuten om dit op te lossen, of gebruik bronwater.
- Zet de meeste thee niet met kokend water. Het kookt als het ware de theebladeren en zorgt voor bittere thee. Dit geldt metname voor kruidenthee en voor witte en groene theesoorten. (zie advies per soort)
- Maak kokend water van koud water en niet van warm water uit de kraan. Er zit meer zuurstof in koud water en dit is weer beter voor het zetten van thee.
- Thee wordt vaak veel te snel gezet. Hoe groffer de thee, hoe langer de thee over algemeen kan trekken. Sommige theeen kunnen wel tot 10 minuten trekken (en langer). Alle ingredienten krijgen dan goed de tijd om in de thee te trekken.
- Veel mensen 'heen en weren' meteen met een theezakje of met een thee-ei. Doe dit niet! Laat de thee rustig in het water zakken en laat de ingredienten rustig wellen. De smaken komen evenwichtiger vrij en je krijgt minder losse prut in je thee.
Chai thee
Gemiddeld zetadvies:*
100 °C 2 - 3 gram 4 - 5 min.
*Let op, niet alle kruidenthee is hetzelfde. Kijk per thee voor een advies en experimenteer vooral ook zelf.
Ceylon thee
Gemiddeld zetadvies:*
90 - 95 °C 2 - 3 gram 3 - 4 min.
*Let op, niet alle Ceylon is hetzelfde. Kijk per thee voor een advies en experimenteer vooral ook zelf.
Groene en witte thee
Gemiddeld zetadvies:*
75 - 85 °C 2 - 3 gram 2 - 4 min.
*Let op, niet alle groene en witte thhe is hetzelfde. Kijk per thee voor een advies en experimenteer vooral ook zelf.
Kruidenthee
Gemiddeld zetadvies:*
80 - 85 °C 2 - 4 gram 4 - 6 min.
*Let op, niet alle groene en witte thee is hetzelfde. Kijk per thee voor een advies en experimenteer vooral ook zelf.
Lapsang
Gemiddeld zetadvies:*
100 °C 2 - 4 gram 2 - 3 min.
*Let op, niet alle Lapsang is hetzelfde. Kijk per thee voor een advies en experimenteer vooral ook zelf.
Mate
Gemiddeld zetadvies:*
90 - 99 °C 3 - 4 gram 3 - 4 min.
*Let op, niet alle Mate is hetzelfde. Kijk per thee voor een advies en experimenteer vooral ook zelf.
Oolong
Gemiddeld zetadvies:*
90 - 99 °C 3 - 5 gram 3 - 5 min.
*Let op, niet alle Oolong is hetzelfde. Kijk per thee voor een advies en experimenteer vooral ook zelf.
Rooibos
Gemiddeld zetadvies:*
100 °C 2 - 4 gram 2 - 5 min.
*Let op, niet alle Rooibos is hetzelfde. Kijk per thee voor een advies en experimenteer vooral ook zelf.
Vruchtenthee
Gemiddeld zetadvies:*
100 °C 3 - 5 gram 3 - 6 min.
*Let op, niet alle vruchtenthee is hetzelfde. Kijk per thee voor een advies en experimenteer vooral ook zelf.
Zwarte thee
Gemiddeld zetadvies:*
95 - 100 °C 1 - 2 gram 1 - 3 min.
*Let op, niet alle zwarte thee is hetzelfde. Kijk per thee voor een advies en experimenteer vooral ook zelf.
Tot slot og een overzicht van al onze thee. Mocht je nog oprmekingen hebben over zetadviezen? Stuur dan gerust een bericht aan Tante Keet.